14 Haziran 2010 Pazartesi

Maç İzlenimleri #4: Arjantin - Nijerya

Bu maçla ilgili yazıma Ömer Üründül ile başlamayı blogu şöyle böyle takip eden arkadaşlarıma bir borç bilirim. İnanılmayacak derecede boş yorumlarla vuvuzeladan daha can sıkıcı olan Ömer Üründül’ü birkaç cümleyle somut bir şekilde eleştirmek isterim. “ Zanetti’yle Cambiasso’yu almayarak hata etti.” 100 tane futbol ile azıcık ilgisi olan insana sorsan aynı yorumu yapabileceğine eminim. Peki bu mudur maç yorumculuğu. Değildir. Maç yorumculuğunda ilginç anekdotlardan, istatistiklerden yararlanılır. Mesela: Zanetti olaydı iyiydi demek yerine, 1992’de profesyonel kariyerine başlayan, yani 18 sezondur (15’i İnter’de) üst düzey futbol oynayan Zanetti’nin, 37 yaşında bir sezonda 55 maça çıkarak kendi kariyer rekorunu kırmasından bahsedilebilir. Ki bu sezon, normalde sağ bek oynayan Zanetti’nin takımında Maicon gibi bir azmanın harikalar yarattığı bir sezondur. Ama O, ya sol bekte ya da ön liberoda kendine bir şekilde yer bulmayı başarabilmiştir ve bunu Şampiyonlar Ligi şampiyonu takımda başarmıştır. Ben dinlediğim yorumcudan bunları duymak isterim “yavvv zanetti’de alınmaz mı allahaşkına” yerine.

Maça dönecek olursak Arjantin’in 4-2-4 formasyonuyla “Defans bloğu” ile orta saha arasındaki pas alışverişini sağlamakta zorluk çekeceği belliydi. Öyle de oldu. Golü erken buldular, sonra tempoyu düşürdüler. Eğer 4 forvetle oynarken geri çekilirseniz, zor bir maç çıkaracağınız aşikardır. Belki yakaladıklarını atabilseler maç farka da gidebilirdi ama kaleciyi geçemediler ve maçı zor da olsa 1-0 kazandılar. Hiç o oynadı bu oynamadı işine girmeyeceğim forvet için çünkü tevez-agüero-milito-messi-di maria-higuain hepsi de sezonu çok formda bitirdiler. Maradona’yı pek sevmem ama bu konuda da sallayamam ona. Değinmek istediğim bir diğer konu Jonas Gutierrez ile Maradona arasındaki yasak aşk ihtimalidir. Başka türlü koyamaz çünkü sağ bekle pek de alakası olmayan bir adamı oraya. (Zanetti olayına tekrar girmiyorum) Kısaca Arjantin Messi’nin ayağına bakıyor. Gerçi bakılmayacak gibi değil. Messi bizim evde olsa ben de sabahtan akşama Messi'nin ayağına bakardım herhalde, bu ayaklarla mı yapıyor o hareketleri diye. Ama şaka bir yana Arjantin'in gerçek bir favori gibi oynamadığı kesin.

Nijerya'ya gelecek olursak, bir fundemental eksikliği göze çarpıyordu. Yetenekli futbolculardan kurulu olmasına rağmen son paslar ve son vuruşlarda yaptıkları beceriksizlikler onlara yenilgiye mal oldu. Obi Mikel'in eksikliğini çok hissettiler. O fundemental açığını tek başına kapatabilecek seviyede bir oyuncu çünkü chelseali. Turnuvada işi zor olacak gibi gözüküyor Nijerya'nın. Bence G.Kore ile ikincilik mücadelesi yapacak olan Nijerya, eğer orta sahada pas dağıtamama sorununu çözemezse, G. Kore’nin tur atlama ihtimali daha yüksek.

Maçın adamı: Vincent Enyeama Football Manager oynayanların 'ben bu adamı alırdım hep 300k ya falan mis gibi de oynardı, bu adamı ben biliyordum zaten' dediklerini duyar gibiyim. Gerçekten Messi'ye de maçtan sonra 'Enyeama mükemmel oynadı' açıklamasını yaptıracak kadar güzel oynadı Enyeama. Çok net 5 kurtarış yaparak maça damgasını vurdu.

Maçın hayal kırıklığı: Victor Obinna Turnuvadan önceki anketlerde turnuvada patlama yapması beklenen oyunculardan olan Obinna vasatı aşamadı. Çok etkisiz gözüken Obinna'ya teknik direktör Lagerback da sadece 52 dakika şans verdi.

Maçın seyir zevki: 5/10 Arjantin'in ilk 15 dakikadaki baskılı futbolu ' oo çok güzel maç geliyor' hissiyatını uyandırmıştı; ama golü bulduktan sonra geri çekilen Arjantin, oyun zevkinin azalmasının müsebbibi olarak futbolseverlerin kalbini kirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder